Hanedanlardan Başlayarak Gelen Sağlık; Beyaz Çay


Genel Bilgiler

  • Beyaz çayın tarihi Çin’deki Tang Hanedanlığı dönemine dayanmakta olup, üst sınıfların tükettiği bir çay çeşididir. Song Hanedanlığı döneminde ise saygın bir içecek haline gelmiştir.
  • Beyaz çay, siyah ve yeşil çay gibi Camelia Sinensis adlı bitkiden üretilir.
  • Siyah, Yeşil ve Beyaz Çay çeşitleri, aynı bitkiden üretilseler dahi; hasat zamanı, işleme teknikleri ve fermentasyonal süreçler bakımından farklı yollar izlenmesi sebebiyle birbirlerinden ayrılmaktadırlar.

Üretim Süreci Hakkında

  • Beyaz çay, sürgünün ucunda tam olarak açılmamış beyaz gümüşi renkte, tüylü tepe tomurcuklarının tercih edilmesi ve daha az işlenilmesi ile diğer çay çeşitlerinden ayrılmaktadır.
  • Beyaz çay üretiminde filizlerin tomurcukları toplanmakta olup,genellikle gölgede kurutulmaktadır.
  • Beyaz çayın üretiminde kullanılan filizlerin tomurcukları el ile toplandığından ve bu tomurcukların miktarı siyah ve yeşil çayların üretildiği kısımlardan çok daha az olması sebebiyle  elde etme maliyeti çok yüksektir.
  • Çin'de 4 (Silver Needle, White Peony, Long Life Eyebrow ve Tribute Eyebrow), Hindistan'da 1 (Darjeeling White) olmak üzere 5 çeşit bilinen üretimi mevcuttur.

Sağlık Üzerine Etkileri - Siyah ve Yeşil Çay ile Karşılaştırılması

  • Beyaz çay, siyah ve yeşil çaya oranla çok daha az işlenerek üretilir.
  • Çay, kalp-damar hastalıkları ve kanser gibi kronik hastalıklara karşı faydaları bilinen bir içecektir.
  • Yeşil çay, siyah çaya göre daha yüksek oranda kateşin ve diğer polifenolik bileşenler içerir ve bu yüzden kansere karşı koymada siyah çaydan daha etkilidir.
  • Beyaz çay'da ise; kateşin ve diğer antikanserojen maddeler siyaha göre fazla olan yeşil çaydan da fazladır. Bu yüzden kanserle mücadelede daha güçlü etkilere sahiptir.
  • Çayda bulunan polifenoller ki özellikler kateşinler antimikrobiyal ve antioksidan etkilere sahiptir.
  • Beyaz çay yüksek oranda antioksidan özellik gösterir.

  • Antioksidanlar serbest radikallerle reaksiyona girerek (onlarla bağ kurarak) hücrelere zarar vermelerini önler. Bu özellikleriyle hücrelerin anormalleşme ve sonuç olarak tümör oluşturma risklerini azalttıkları gibi, hücre yıkımını da azalttıkları için, daha sağlıklı ve yaşlılık etkilerinin minimum olduğu bir hayat yaşama şansını yükseltir.
  • Son zamanlarda, çayın potansiyel obezite üzerine olan olumlu etkileri artan bir ilgi uyandırmaya başlamıştır. Çay içimi ile vücutta obeziteyi etkileyebilecek lipit metabolizması ve sindirim arasında bir modülasyon olduğu gözlemlenmiştir. Yeşil, siyah ve beyaz çayın karşılaştırmalı in vitro olarak pankreatik lipaz akvitesinin inhibisyonunun incelendiği bir çalışmada beyaz çayın, siyah ve yeşil çaydan daha etkili olduğu kanıtlanmıştır.


NOT: Kaynağından edinilen bilgiler ışığında kişisel olarak derlenmiştir.

KAYNAK: SALMAN, S , ÖZDEMİR, F . "Beyaz Çay: Üretimi, Bileşimi ve Sağlık Üzerine Etkileri". Akademik Gıda 16 (2018 ): 218-223 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/akademik-gida/issue/38683/449867>



Yorumlar